Топ 10 страха по време на бременност и защо не трябва да се притесняваме.

Бременност и страховете, които ни тревожат

1. Страх от спонтанен аборт.

Това е един от най-разпространените страхове през първия триместър. Нека да поговорим с цифри. Спонтаният аборт се случва при по-малко от 20% при бременните жени. В повечето случай се дължи на генетичните аномалии на самия плод. Противно на вярванията една жена няма как да предизвика сама спонтанен аборт. Риска от спонтанен аборт драстично спада след като сте чули сърчицето на бебчето ви (около 8 седмица). Повечето спонтанни аборти се случват в първия триместър, след това риска спада до 3%.  

2. Страх от вдигане на тежко

Преди да кажа каквото и да било, искам да знаете, че аз не съм лекар и всеки сам преценява за себе си. Посъветвайте се с вашия лекар преди да вдигате тежко.

Всички сме чували как бременните не трябва да вдигат тежко или как вдигането на тежко ще допринесе за спонтанен аборт. Както казах и по-горе, една жена няма какво да направи, за да предизвика спонтанен аборт. Замислете се за всички тези жени, които са бременни и имат малки деца. На тях със сигурност им се налага да ги носят от време на време. Смята се, че бременната жена не трябва да вдига повече от 12 килограма. Вдигането на тежки предмети е най-опасно в по-напреднала бременност, когато коремчето е пораснало. Причината за това е, че на жената й е по-трудно да пази равновесие, освен това хормоните се променят и мускулите ни стават по слаби.

3. Страх, че стресът ще навреди на бебето

През бременността хормоните на жената се променят. Нормално е да се чувствате по-стресирани от обикновено. Стресът се отразява минимално върху бебето. Обаче стресът изживян при по-сериозни ситуации като загуба на някой близък или инцидент, може да се отрази повече. Всичко е до това как се справяте в дадена ситуация. Не забравяйте, че вече не сте сами, а създавате човек.

4. Не ям правилните неща

Да,вечното притеснение. Вярвайте ми, можех да полудея проверявайки постоянно дали мога да ям нещо. Особено през първите месеци изядох такива големи количества ананас, представете си шока, когато разбрах, че ананаса бил вреден.

Съвета ми е да не се вглъбявате в тези неща. Ако имате някакво притеснение, най-добре говорете с вашия лекар. Смятам, че ако трябва да избягвате да консумирате нещо, той ще е първия човек, който ще ви предупреди.

5. Бебето ми ще има родилни дефекти

Един от най-големите страхове, с който всяка бъдеще майка се сблъска.

Нормално е да се притеснявате, но числата са във ваша полза. Само 3-4% от всички бременности имат дефекти и тук се включват всички- сериозни и не толкова. За да не се притеснявате през цялото това време, вече има нови технологии, като пренатални тестове, които може да се направят още в 10-та седмица от бременността. Тяхната сигурност е 99.9% за разлика от БХС.

6. Ще родя по-рано

За преждевременно раждане се смята всичко преди 37-ма гестационна седмица.Процента на бебета родени по-рано от 37-ма гестационна седмица се е увеличил с 13%. Но повечето от тези бебета са родени между 34-та и 37-ма седмица- достатъчно напреднала бременност, за да може да се избегне рискът от усложнения.

Жени, които носят близнаци, имат семейна история на диабет или преди да са родили преждевременно са с по-висок риск. Останалите нямат основателна причина да се тревожат.

7. Травматично раждане

Филмите, които гледаме и повечето неща, които четем допринасят за нашето безпокойство.Замислете се, че жените раждат от хиляди години. В наши времена медицината е много напреднала и се предлагат различни обезболяващи методи. Много голяма част от ражданията са безпроблемни, даже и тези със спешно секцио.

Жените описват раждането като един  от най-хубавите моменти в живота си, насладете му се.

8. Качване на прекалено много килограми

Докторите твърдят, че всичко в диапазона от 11-16 кг. е напълно нормално. Жени с наднормено тегло трябва да се стремят да качат от 8-12 кг. , жени с поднормено тегло може да качат повече 13-18 кг. Имайте предвид, че яденето за двама през бременност е мит. Трябва да консумирате 300 калории повече само през втория и третия триместър.

Не забравяйте да се движите, колкото може повече и да се храните здравословно.

9. Повръщането ще се отрази на бебето ми

Страх от това, че бебето ще е недохранено или дехидратирано поради гадене и повръщане възниква особено през първите месеци от бременността. Истината е, че причина за притеснение няма, освен ако не повръщате постоянно няколко дена подред. Тогава, задължително се обърнете към вашия лекар. Ембриончето абсорбира храната, която вие приемате независимо каква е тя. Даже да живеете на сухари и сирене всичко ще е наред. Яжте по-често и по-малко, пийте си витамините и би трябвало всичко да е наред.

Създаването на нов човешки живот е уникално преживяване.  За да може да му се насладите напълно и да се чувствате спокойно, изберете лекар на когото ще се доверите напълно. Всяка бременна жена има различни притеснения, на които трябва да се обърне внимание независимо колко са маловажни.

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *